• Palau Abadia de Sant Joan de les Abadesses

    Ripollès - GIRONA
  • Palau Abadia de Sant Joan de les Abadesses

    Ripollès - GIRONA

Palau Abadia de Sant Joan de les Abadesses

El Palau de l’Abadia, antiga residència dels abats, tal com ara el veiem és el resultat d’una llarga successió de construccions i reformes que comencen al segle XIV quan l’abat Pere de Soler dóna forma a les dependències del Monestir ja existents, on ell mateix residia. Serà un altre abat, Arnau de Vilalba, qui al segle XV ennoblirà el casal amb elements d’estil gòtic i la construcció del petit claustre que comunica les diferents parts del Palau.

Actualment, el Palau de l’Abadia, totalment rehabilitat, acull l’Oficina de Turisme, el Centre d’Interpretació del Mite del Comte Arnau, que forma part del projecte “Terra de Comtes i Abats”, l’Espai Art l’Abadia, l’exposició permanent de maquetes “Romànic, una volta pel Ripollès” i un conjunt de sales polivalents on s’hi estableix una àmplia programació cultural, com conferències, presentacions i exposicions diverses.

Experiències que ofereix

  • Centre d'Interpretació del Mite del Comte Arnau

    Centre d'Interpretació del Mite del Comte Arnau

    El comte Arnau és un dels símbols mítics de Catalunya, indissociablement unit a Sant Joan de les Abadesses i també focalitzat a altres indrets de la comarca.
    El Centre d’interpretació vol donar les claus per a entendre l’origen i l’evolució de la figura del comte Arnau des d’una perspectiva que abasta el folklore, la història, la música i la literatura.

    L’exposició permanent, integrada en el projecte “Terra de Comtes i Abats”, està dividida en tres grans apartats dedicats, respectivament, a la cançó popular que dóna origen a la llegenda, al contingut d’aquesta i la seva expansió i, finalment, a la construcció del comte Arnau com a mite, amb la seva corresponent repercussió cultural.

    La cançó: reviviu la cançó popular i la dansa recollides al Ripollès pels folkloristes del segle XIX. Diàlegs entre l’ànima del comte Arnau i la seva esposa que expliquen per què el Comte és condemnat a recórrer les muntanyes de la comarca sobre el seu cavall durant tota l’eternitat.

    La llegenda: poques figures com el comte Arnau tenen tantes llegendes al seu voltant on s’hi barregen gossos diabòlics que treuen foc pels queixals, amors impossibles i condemnes eternes.

    El mite: la cançó i la llegenda potser haurien llanguit lentament fins a perdre’s o bé quedar com una reminiscència local, però a partir del segle XIX, els escriptors i els músics van començar a recrear aquest personatge. Arnau esdevingué mite i arribà a protagonitzar grans obres com les de Joan Maragall i Josep M. de Sagarra.

    • Cultura
    • Alt Empordà
    • Famílies, Joves, Parelles
  • Espai Art l'Abadia

    Espai Art l'Abadia

    Al voltant dels dos pisos dels del claustre del Palau de l’Abadia, sobre les velles pedres, l’art d’avui hi té el seu lloc. L’Espai Art Abadia ofereix una programació regular d’exposicions de creadors contemporanis amb una sòlida trajectòria. El claustre del Palau de l’Abadia embelleix les obres que s’exposen alhora que aquestes embelleixen el claustre. L’art romànic del s. XIV / XV conviu amb harmonia amb l’art actual.

    • Cultura
    • Alt Empordà
    • Famílies, Joves, Parelles

Vols formar part delprojecte Epiremed

INSCRIU-TE
Aquesta web en